Kontakt prasowy

Aneta Kucharska

Primo Corporate Advisory Sp. z o.o. Sp. k.

+48 513 139 026 aneta.kucharska@primoadvisory.pl www.primoadvisory.pl

Press pack
  • Vector+ przyciąga najemców nowatorską, energooszczędną architekturą

    Vector+, nowoczesny projekt biurowo-usługowy w północno-zachodniej Woli i pierwsza biurowa inwestycja firmy Profbud została zaprojektowana w oparciu o ekologiczne budownictwo i zieloną architekturę. Najemcy, dla których kluczowym aspektem są koszty i warunki finansowe najmu, poparte wysokim komfortem pracy, mogą liczyć na szereg udogodnień dzięki specjalnym rozwiązaniom architektonicznym i technologicznym, zaprojektowanym przez pracownię J.S.K. Architekci.

    Budowa ekologicznego biurowca dobiega końca. Obecnie trwają prace wykończeniowe powierzchni biurowej dla najemców. Zakończenie realizacji inwestycji planowane jest na połowę roku. Architektura Vector+ została podporządkowana zrównoważonemu budownictwu, stanowiąc jego integralną część. Budynek legitymuje się certyfikatem BREEAM za fazę projektową. Dzięki zielonej architekturze oferuje najemcom wiele innowacyjnych, energooszczędnych i ekologicznych rozwiązań.

    Faktem jest, że zielona architektura i zrównoważone budownictwo przynosi najemcom wiele korzyści, takich jak obniżone koszty operacyjne, zmniejszenie zużycia energii czy lepszą jakość powietrza wewnątrz budynku. 60 proc. biurowców, które powstaną do 2021 r. będzie zielonych. To trend, w który wpisujemy się z Vectorem +. Jestem przekonany, że przemyślana koncepcja architektoniczna i nowa, atrakcyjna lokalizacja pozytywnie wpłyną na zadowolenie naszych najemców, ich pracowników oraz komfort pracy” - mówi Paweł Malinowski, Prezes Zarządu Profbud.

    Artystyczna koncepcja dwóch wież

    Bryła wpisuje się w prosty schemat konstrukcji budynku, używając przy tym materiałów najwyższej jakości, takich jak kamień, szkło oraz stal. Zaprojektowane podziały okien tworzą również porządek i zapewniają bardzo dobry dostęp do światła dziennego.

    Pracownia J.S.K Architekci, chcąc stworzyć budynek atrakcyjny przestrzennie, dobrze wkomponowany w duże ciągi komunikacyjne i adekwatny do ograniczenia wysokości z uwagi na bliską lokalizację lotniska Bemowo, zdecydowała się na zróżnicowanie bryły obiektu. Dwie wieże, o różnej wysokości, zostały połączone transparentnym, przeszklonym, łącznikiem, na dachu którego znajdzie się ogólnodostępny taras dla pracowników. Od strony centrum Warszawy zaprojektowano część wyższą, 15-kondygnacyjną, zaś od Alei Prymasa Tysiąclecia 8-kondygnacyjną, bliższą skali otaczających wielorodzinnych budynków mieszkaniowych. Najwyższe kondygnacje wież, z tarasem widokowym na jednej z nich, zostały zwieńczone otwartymi attykami na pełnej wysokości pięter. Wertykalny podział elewacji nadał budynkowi szlachetnych proporcji i wielkomiejskiego charakteru, na jaki zasługuje szybko rozwijająca się północno-zachodnia Wola.

    Energooszczędność w formie szkła i BMS

    Elewacja łącznika, nad którym znajduje się ogólnodostępny taras z atrakcjami dla najemców, pokryta została semistrukturalną ścianą, wypełnioną zespolonym szkłem o najlepszym, dostępnym na rynku współczynniku przepuszczalności energii słonecznej. W wieżach, chcąc dobrze doświetlić miejsca pracy światłem naturalnym, zaprojektowano dużą liczbę okien o pełnej wysokości kondygnacji, z których część osłoniono żaluzjami zewnętrznymi. To najskuteczniejszy sposób na ochronę pomieszczeń przed przegrzewaniem w upalne dni i oszczędność energii. Każdy pokój biurowy ma dostęp do okien uchylno - rozwiernych, połączonych kontaktronami z systemem BMS, który inteligentnie zarządza wentylacją, ogrzewaniem i chłodzeniem w całym budynku, dostosowując na bieżąco warunki klimatyczne w pomieszczeniach. Powiększono również grubość izolacji termicznej względem pierwotnych założeń projektowych do 15 cm, polepszając tym samym warunki energetyczne i umożliwiając większą oszczędność energii w czasie mrozów i upałów. Ze względu na otaczające budynek źródła hałasu komunikacyjnego, zastosowano przeszklenia o podwyższonych parametrach akustycznych.

    Wnętrza biurowca zostały zaprojektowane w nawiązaniu do architektury zewnętrznej, z wykorzystaniem naturalnych materiałów. Kontrastujące ze sobą okładziny oraz proste podziały wprowadziły do wnętrz harmonię i spokój. Ściany i sufit dwukondygnacyjnego, przeszklonego holu głównego ocieplone zostały listwami z drewna dębowego.

    Sztuka w nowoczesnych biurowcach

    Osobnym elementem architektonicznym biurowca Vector+ jest rzeźba usytuowana przed głównym wejściem do obiektu, przedstawiająca podstawę prostopadłościana, którego dynamiczna forma i orientacja nawiązują do idei wektora oraz nadają obiektowi ekspresji. Artystyczny akcent to połączenie nowoczesnej architektury z dużą dbałością o względy estetyczne, ma nie tylko przyciągać uwagę przechodniów i pracowników, ale także inspirować i pobudzać ich do kreatywnych działań.

    Pierwsza, nowoczesna architektura biurowa w północno-zachodniej Woli

    Vector+ został wybudowany pomiędzy stacją Kolei Mazowieckich Warszawa Koło, ulicą Obozową, Aleją Prymasa Tysiąclecia oraz Instytutem Wysokich Ciśnień Polskiej Akademii Nauk i stanowi dominantę przestrzenną dla tej części miasta. Jest to jedyny obiekt klasy A w północno-zachodniej Woli. Prosta w formie i efektowna architektura w bardzo dobrej lokalizacji wpływa na komfort pracy. Odległość 3,6 km w linii prostej od ścisłego centrum miasta umożliwia pokonanie tej drogi w kilkanaście minut. Bliskość Trasy Toruńskiej oraz drogi ekspresowej S8 daje możliwość szybkiego przemieszczania się do innych rejonów miasta, na wybraną drogę krajową lub na lotnisko, omijając zatłoczone centrum. Do budynku można dojechać jedną z kilku linii autobusowych i tramwajowych, które przecinają swoim przebiegiem centrum i łączą Wolę z lewobrzeżną częścią Warszawy. Tuż przy samym budynku znajduje się stacja Kolei Mazowieckich, Warszawa Koło, łącząca Warszawę Gdańską z Warszawą Zachodnią. Kilometr dalej powstaje stacja II linii metra Młynów, łącząca Bemowo z Pragą.